perjantai 10. huhtikuuta 2009

Crostata



Tämä jokaiseen vuodenaikaan sopiva herkku on kaikessa yksinkertaisuudessaan kerrassaan vastustamaton! Piiraan pohja on erittäin mehevää ja aromikasta murotaikinaa. Käykää käsiksi!

250 g hienoja vehnäjauhoja
125 g taloussokeria
puoli teelusikallista vaniljasokeria
mukavasti suolaa - etenkin jos voita ei ole suolattu
puoli teelusikallista leivinjauhetta
sitruunan raastettu kuori
2 munankeltuaista
125 g kylmää voita kuutioina
200 g paistonkestävää hilloa tai marmeladia

Kaada vehnäjauhot laakeaan kulhoon. Mittaa joukkoon sokerit, suola (itse suolaan taikinan reilulla kädellä, sillä suola antaa makeaan leivonnaiseen ihanan kontrastin), sekä leivinjauhe. Sekoita haarukalla. Punnitse joukkoon kuutioitu voi, sitruunankuori, sekä munankeltuaiset. Hiero taikka nypi tasaiseksi massaksi. Lisää lusikallinen tai pari kylmää vettä, mikäli taikina jää liian kuivaksi. Mikäli taikina taas tarttuu käsiisi, on syytä lisätä jauhoja. Tarkista maku - jos se vie kielen mennessään, taikina on valmis! Taputtele se palloksi ja kääri muovikelmuun. Anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia ennen käyttöä.


Voitele noin 25-senttinen irtopohjavuoka. Vuoraa se leivinpaperisuikaleilla. Taputtele noin 2/3 taikinasta pohjalle (käytännössä ohut kerros, joka kuitenkin peittää pohjan), rullaa käsien välissä vajaa sentin paksuinen taikinanauha piiraan reunoiksi. Pistele pohja haarukalla ja levitä hillo päälle. Täytteeksi sopii erittäin mainiosti myös nutella-tahna. Oma suosikkini on perinteinen mansikkahillo, joka sopii erinomaisesti yhteen taikinan vienon sitruunaisuuden kanssa. Rullaa loppu taikinasta ohuiksi nauhoiksi ja asettele ne ristikoksi piiraan päälle. Paista 150 asteessa 30-40 minuuttia. Omassa uunissani paistoaika venyy pidemmäksikin.

Jäähdytä hyvin ja nauti höyryävän teen taikka kylmän maidon kera!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti