sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Marenkihattaroita sitruunataivaalla




Alkuperäisen reseptin olen löytänyt äitini Sunnuntai-reseptivihkosesta, mutta piiraan pohjan valmistan luottomurotaikinareseptilläni, joka löytyy myös edellisestä postauksestani “Crostata”. Tämä ihanuus suorastaan sulaa suuhun - pienikin pala riittää tyydyttämään makeannälän. Erityisen tärkeää on lisätä riittävästi suolaa täytteen sitruunakiisseliin, sillä muuten lopputulos uhkaa jäädä laimeaksi. Tämä tietysti on makuasia, mutta omasta mielestäni makeat leivonnaiset ilman suolan tuomaa kontrastia ovat kuin olut ilman kuplia. Tässä resepti:

Pohja:

250 g hienoja vehnäjauhoja

125 g taloussokeria

puoli teelusikallista vaniljasokeria

mukavasti suolaa - etenkin jos voita ei ole suolattu

puoli teelusikallista leivinjauhetta

sitruunan raastettu kuori

2 munankeltuaista

125 g kylmää voita kuutioina


Sitruunakiisseli:


3 kananmunan keltuaista

1 dl taloussokeria

ripaus suolaa 

2 1/2 rkl perunajauhoja

3 dl vettä

25g voita

2 rkl sitruunanmehua

sitruunan raastettu kuori


Marenki:


3 valkuaista

1 dl sokeria


Kaada vehnäjauhot laakeaan kulhoon. Mittaa joukkoon sokerit, sopivasti suolaa, sekä leivinjauhe. Sekoita haarukalla. Punnitse joukkoon kuutioitu voi, sitruunankuori, sekä munankeltuaiset. Hiero taikka nypi tasaiseksi massaksi. Lisää lusikallinen tai pari kylmää vettä, mikäli taikina jää liian kuivaksi. Mikäli taikina taas tarttuu käsiisi, on syytä lisätä jauhoja. Tarkista maku - jos se vie kielen mennessään, taikina on valmis! Taputtele se palloksi ja kääri muovikelmuun. Anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia ennen käyttöä.


Voitele noin 25-senttinen irtopohjavuoka. Vuoraa se leivinpaperisuikaleilla. Taputtele noin 2/3 taikinasta pohjalle (käytännössä ohut kerros, joka kuitenkin peittää pohjan), rullaa käsien välissä vajaa sentin paksuinen taikinanauha piiraan reunoiksi. Pistele pohja haarukalla. Peitä sitten leivinpaperilla ja kaada päälle riittävästi kuivia herneitä, linssejä, papuja tai vaikka pieniä kiviä! (Voikohan kiviä käyttää tähän tarkoitukseen?). Tämä siksi, että muussa tapauksessa piiraan reuna lämmetessään valahtaa alas. (Kokeiltu on!). Paista pohjaa noin 200 asteessa niin kauan, kunnes se on kypsä, muttei kovin ruskea.


Valmista sitruunakiisseli mittaamalla pienehköön kattilaan sokeri, keltuaiset, ripaus suolaa, sitruunamehu ja -raaste, sekä perunajauho. Lisää myös tilkka kerrallaan vettä, hyvin sekoittaen. Ideana on saada aikaan tasainen tahna, jota ohennetaan vedellä koko ajan sekoittaen. Laita kattila liedelle ja kuumenna pienellä liekillä (tai sähköhellan 3- tai 4-asteella) huolellisesti hämmentäen. Älä koskaan jätä kattilaa yksin kuumalle liedelle! Kun seos on saennut kiisseliksi, ota pois liedeltä, lisää voi ja jäähdyttele sekoittaen. 

Kaada valmis kiisseli torttupohjan päälle ja kun torttu on kohtalaisen viileää, levitä tai pursota sen päälle marenkivaahto, joka valmistetaan näin:

Vatkaa riittävän suuressa kulhossa huoneenlämpöisiä valkuaisia, kunnes ne alkavat muistuttaa vaahtoa. Lisää hiljalleen sokeria joukkoon koko ajan vatkaten. Vaahto on valmista, kun se on kiiltävää ja niin jämäkkää, että pysyy kulhon pohjalla kääntäessäsi sen ylösalaisin. 

Laita nyt piiras takaisin uuniin ja paista sitä keski- tai ylemmällä tasolla 5-15 minuuttia: mikäli haluat marengista vaalean ja kiinteän, paista sitä noin 170 asteessa vartin verran.

Etenkin, jos haluat tarjoilla torttua seuraavana tai sitä seuraavana päivänä, marenki kannattaa paistaa mahdollisimman kiinteäksi, sillä yön, mutta etenkin kahden tai kolmen jälkeen osa marengista tahtoo sulaa siirapiksi horisonttiin, eli taivaan ja hattaran väliin.

Hyviä herkutteluhetkiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti