torstai 20. elokuuta 2009

Murea mustikkapiirakka vaniljakastikkeen kera




Leivontablogi on jäänyt aivan liian vähäiselle huomiolle ja epäilen, että pöytään katettu kahvikin on jäähtynyt kupissaan aikapäiviä sitten. Suomen-lomalta toin tullessani herkullisia valokuvatuliaisia ja olisi sääli jättää hurmaavia reseptejä julkaisematta! Mustikkainen makuretki alkaa suunnistamalla sinertäviä varpuja kohti... 




Kun kuppi on marjoja kukkurallaan, voidaan suunnistaa takaisin lieden ääreen, taikinaa valmistamaan. Käytin piiraaseen luottomurotaikinareseptiäni. Ken haluaa pohjasta ilmavamman, voi valmistaa taikinan samoista aineista, mutta vaahdottamalla voi ja sokeri, lisäämällä sitten vasta sekaan yksi kokonainen kananmuna (kuoretta, ehheh!) ja jauhot, sekä loput mausteet. Tässä tapauksessa taikinaa ei tarvitse kääriä mihinkään, vaan sen voi levittää suoraan voideltuun ja jauhotettuun piirasvuokaan. Itse valmistin murotaikinan tiiviillä tavalla, jolloin ylimääräisestä taikinasta sai murusteltua kikkareita pinnalle. Mikäli vieläkin jää taikinaa yli, siitä voi taputella pikkuleipiä, jotka paistuvat muutamassa minuutissa ennen piirakan paistamista. Näin pikkuveli jaksaa paremmin odottaa isoa herkkua!



Taikina siis pistellään haarukalla, päälle ladotaan mukavasti marjoja, jotka halutessa uitetaan seuraavanlaiseen seokseen: 2dl kermaviiliä/maitorahkaa, 1 muna, 1dl sokeria, 1rkl sitruunamehua ja 1tl vaniljasokeria. Todellinen herkkusuu murustaa pinnalle myös taikinakokkareita, tai murustamalla seos seuraavista aineksista: 100g voita, 1,5dl sokeria ja 2,5dl vehnäjauhoja. Paistetaan noin 180 asteessa puolisen tuntia. Tarjoillaan vaniljakastikkeen kera - tosin maistuu hyvältä muutenkin. 

Vaniljakastike: Sekoitetaan kattilassa 3 keltuaista, 1dl sokeria ja 1tl perunajauhoja. Kun massa on tasaista, lisätään hyvin sekoittaen 3dl maitoa. Kuumennetaan, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa. Lisätään riittävästi vaniljasokeria sekä 25g voita.





3 kommenttia:

  1. Siis aivan ihanan herkullisen nakoinen piirakka!!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Susa, se olikin herkullista! Ajattelin kokeilla sitä uudelleen, sillä pakastimessa odottelee vielä rasiallinen suomalaisia mustikoita. Tätä blogia pitäisi kyllä päivitellä enemmän...

    VastaaPoista
  3. Mielettömän herkullisen näköinen mustikkapiirakka! Tämä kehu ei tule itsestäänsylvyytenä, sillä mustikat ovat painonsa arvosta kultaa ja täydellisyyttä hipovia piirasreseptejä näkee vain harvoin.

    Harmittaa ihan että blogisi on näin tuore, kaipaan jo heti lisää reseptejä!

    VastaaPoista